söndag 7 februari 2010

Smak av choklad

Här kommer familjens absoluta fikafavoriter! Så otroligt enkelt och så otroligt gott!

CHOKLADRUTOR

Smör & ströbröd till formen
50 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Glasyr:
3 dl florsocker
1 msk kakao
5 msk starkt, kallt kaffe
3 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
kokosflingor till garnering

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj & bröa formen.
3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg & socker pösigt. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner detta.
4. Tillstt smöret och vattnet. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 10-12 minuter och tills den känns klar. Låt den sedan svalna i formen.
6. Rör ihop alla ingredienserna till glasyren så att sockret smälter. Bre glasyren över hela kakan och strö över kokosflingorna. Dela kakan i bitar!
Och Ääääät!

Och så kommer världens enklaste och godaste & smidig för man rör ihop den direkt i kastrullen!
KLADDKAKA
100 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Garnering: florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Lyft av från värmen och rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten.
Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt!

Enklare blir det inte!
Alexandra bakar ungefär en om dagen...
Hon bakade även den här.

 ♥ ♥ ♥

1 kommentar:

  1. Å extra god blir den om man istället för ströbröd använder strösocker i formen. *mums*

    Bakade själv en kladdkaka till mig och sambon nu ikväll.

    SvaraRadera