tisdag 5 oktober 2010

Kastanjbarnen har anlänt!

Jippie!
Nu står de och solar sig här nere i Småland och ska alldeles strax ner i jorden.
Tack Göran!

5 kommentarer:

  1. Då ska vi se vem som sköter kastanjebebisar bäst..

    SvaraRadera
  2. Ja, de är ungefär lika stora tror jag...

    SvaraRadera
  3. ska bli spännande att få se era kastanjer växa sig till stora träd
    ni får föra någon slags dagbok över dem, typ som man gör med barn hur de växer

    SvaraRadera
  4. Vårdträd
    Från Wikipedia


    Vårdträdet var i svensk folktro det stora dominerande trädet invid släktens gård, som troddes bära släktens lycka och välgång. Att skada trädet eller ens bryta löv av det ansågs medföra säker olycka och sjukdom. Hustomten, alternativt gårdens vättar, sades bo under vårdträdet, och åt dessa offrade man för att avvända sjukdom och olycka från människor och boskap. Det finns också en praktisk aspekt av vårdträd, det skyddar gården vid blixtnedslag.

    Vanliga vårdträdsarter är ek, kastanj, lind, lönn, ask och alm. Även björk och rönn förekommer, i synnerhet norr om den biologiska norrlandsgränsen som skär genom Svealand. Mera ovanligt är att ett fruktträd utses till vårdträd. Barrträd förekommer över huvud taget inte. Flera släkter har tagit namn efter sin hemgårds vårdträd, till exempel släkterna Almén, Linnaeus, Lindelius och Tiliander.


    Deras mamma blev jätteglad att dom kommit fram och hon hoppas att någon liten hustomte flyttar in

    SvaraRadera
  5. O ja! Här ska hustomten flytta in. Blev ju lite nervös när jag läste att man fick säker olycka av att ens bryta ett löv av trädet... Hoppas det inte gäller kastanjerna som barnen samlar i högar så här på hösten... :-D

    SvaraRadera